Mediální skupina RHA

Špalda milovaná i pančovaná

Naše agentura již více než 10 let pracuje pro BIO sektor a obchodní společnost PROBIO.

Starobylá odrůda pšenice špalda je oblíbenou alternativou při pečení v každé moderní a zdravé kuchyni. Bylo tomu tak do druhé světové války, potom ale byla podobně jako pohanka zakázána pro nízkou výtěžnost a vytlačily ji šlechtěné odrůdy pšenice seté a další ekonomicky silnější plodiny, jako je kukuřice nebo řepka.

Díky ekologickým zemědělcům a bio stylu se naštěstí “zapomenuté plodiny” na česká pole vrátila a následně i do našich jídelníčků. Martin Hutař, zakladatel firmy Probio, osobně v 90. letech zajel pro pár pytlů bio osiva pšenice špaldy do Rakouska a propašoval ji zpět k nám, aby vyzkoušel zájem farmářů i spotřebitelů.

Od té doby se špalda dostala do většiny domácností. O to větší překvapení bylo nedávné odhalení Testu Blesku, ze kterého vyplynulo, že někteří výrobci a prodejci špaldu pančují a nahrazují ji obyčejnou pšenicí.

Martin Hutař k tomu říká:

Je to už 31 let, co Probio vrátilo špaldu zpět do Čech. Ta se postupně stala synonymem pro ekologické zemědělství. O to více nás mrzí, když se k nám dostal test pravosti špaldových mouk. Již delší dobu byly signály, že šlechtitelé kříží špaldu s pšenicí a tím ztrácí svoje úžasné vlastnosti, které oceňovala už léčitelka sv. Hildegarda a také mnoho moderních nutričních odborníků. Dokonce, že dochází k pančování nebo snad i úplnému nahrazení špaldové mouky pšeničnou!  Pokud se vžijeme do zákazníka, který si jde koupit mouku oříškové chuti a vůně, s lehkou stravitelností, s vyšším zastoupením mikronutrientů a přinese si domů mouku, která tyto benefity nemá, příjemné to není. Pokud je to zákazník, který si „špaldovou“ mouku koupí poprvé, nemá šanci porozumět rozdílu mezi oběma výrobky.To, co je velice nepříjemné, a i s tím jsme se mnohokrát potkali, je to, když nutriční odborníci doporučí alespoň na určitou dobu odlehčit organismu od pšeničného škrobu a lepku a zkusit nahradit pšeničnou mouku moukou umletou z ryzí špaldy.